Pages

Thursday 18 July 2013

cheesecake biscuit

SALAM RAMADHAN! 
Alhamdulillah, diberi peluang untuk melalui hari yang ke-9 Ramadhan! 
okay back to the entry :) exciteed tak? muehehehehhe. okay. Im done first try cik epal punya resepi yang sumpah senang gilo-gilo ni :') memandangkan cuti ni aku free yg teramat free, mari kita rajinkan diri membuat biskut yg terlalu senang, ayeh pun buleh buat nih XD k tipu :3 oh, yang paling seronokkk tak perlu bakar langsung~ letak dalam peti. ala-ala kek batik tuwww :) gitu lah.
okay, first, bahan-bahan yang perlu & wajib ada ;

  • sebuku cream cheese 250g

  • 1/2 tin susu pekat manis (aku guna Gold Coin, sebab kurang manis sikit. hehe)

  • Nestum Original

  • Biskut 4 Segi (aku guna yg Julie's Golden Cracker punya )

  • Susu Segar ( guna Full Cream Dutch Lady sebabbb suka full cream lah hihi)

  • Kellogg's Coco Pops (xde pun xpa,ni cuma bahan tabur atas je~ )
okay done bahan-bahan? semua dah sedia pegang mixer memasing? hoho. okay, dah sedia, sila rujuk bawah ni, senang gilos~ buat sambil baring pon boleyyy hehe

1. First of all, pukul cream cheese sampai hancur ya menggunakan stand mixer. biar je dia pusing-pusing sendiri :D


2. Masukkan 1/2 tin susu pekat manis (kalau xsuka manis sgt, kurangkan sikit ya) then gaul je sampai dia sebati antara dudua cheese & susu pekat tadi. then dah sebati, ok ketepikan.

3. ambil biskut & celupkan dalam susu segar tadi, tapi jangan terlalu lembik ya! ala-ala celup cenggitu ja sebagai syarat gituww.

4. Susun dalam loyang (kalau ada loyang petak lagi bagus) dan sapukan cream cheese tadi di atas biskut yang telah disusun tu ya!



5. Then, taburkan nestum dekat atas cream cheese yang dah disapu tadi secukupnya, taburlah sebanyak mana korang nak. aku tabur je sampai tak nampak cream cheese tu, HAHAHAAHAHA

6. Ulang step 3,4 & 5 tadi sampai penuh loyang. selagi tak penuh, jangan berenti! buat lagi dan lagi dan lagi. tapi untuk topping atas sekali, kite tambah coco pops tu sesaje nak rasa coklat2 ala-ala crunchy sikit hihiks
7.  dah siap? bukak pintu peti, korang masuk dalam peti. Eh! haha. masukkan lah yang korang dah buat tadi ke dalam peti. biarkan ia semalaman ya.
yg ni yg kite punya baru je siap. sebelum masuk dalam peti yawww :)


8. dah semalaman? ambik keluar. potong. makan. eh! puasa tak? kalau puasa, makan malam-malam lah :p 
tadaaaaaaaaa~ done. siap dah pun . ni after keluarkan dari peti. mihihiks 


aaaaaaaaaaaaaaaaaaa. siaaaaaaaaaap! senang tak? seronok tak? sedap! serious senang gila resepi dari cik epal ni tau tak. korang nak try yang lelain lagi? jom terjah blog cik epal ya! 
cheesecake biscuit ni boleh dijadikan pencuci mulut for open house ke, bekal bawak g office ke or untuk hari raya! korang try lah :) tak menyesal punyaaaa. :*
k bai :)




4 comments:

  1. wah mcm best n simple . nk try la nnti .bab makan2 ni best je :)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. sesaja try buat je :D hehehe. cuba la buat senang sgt2 :)

      Delete